Wednesday, October 26, 2011

Sportvasten... hoe het verder ging

Na de eerste opbouwdag bleef het even stil op het blog. Niet dat er iets mis was, of dat er iets niet goed ging, maar een gebrek aan tijd en puf.... En dan ben je ineens bijna 4 weken verder. Maar beloofd is beloofd, hier dan alsnog in het kort hoe het verder ging en vooral, hoe het nu gaat.

De opbouwdagen verlopen eigenlijk prima, het zijn enorme hoeveelheden die je mag eten en niet altijd gaat het makkelijk op. Op de tweede opbouwdag moet ik 3 uur na het hardlopen nog een urinetest doen. Het hardlopen was bijzonder zwaar en als ik de test doe, blijkt dat er nog teveel ketonen gemeten worden. Ik moet dus iets meer voedingswaarde binnen krijgen en moet de dag erna extra sap gedurende de dag drinken, dat is geen straf!

Het hardlopen blijft in deze opbouwdagen zwaar, zwaarder dan bij de sapdagen. Hartslag is al snel vrij hoog en het tempo moet beperkt blijven. Wat ook tegenvalt is de snelheid waarmee mijn gewicht er weer aanvliegt. Na de 3 sapdagen was ik 2,9 kilo kwijt, na de 4 opbouwdagen had ik daar alweer 1,3 kilo van teruggekregen.

Voor de statistieken de vergelijking van voor de kuur en na de kuur:
gewicht: van 67,7 naar 66,1
Buikomvang: van 95 cm naar 90 cm WOEI!!!!
Billen: van 105 cm naar 104 cm
Borst: van 93 cm naar 91 cm
Precies zoals vooraf ook verteld was, is vooral de buikomvang afgenomen.

Hoewel je in principe na de kuur weer normaal zou mogen eten (ja duh!), kan je er ook voor kiezen langer koolhydraatarm te blijven eten om zodoende meer vet kwijt te raken. Aangezien ik dat zeker wilde, eet ik sinds de kuur slechts bij 1 van de maaltijden koolhydraten. 's Ochtends eet/drink ik (zoals ik voorheen ook al deed), mijn fruitsmoothie met hieraan wey (eiwit)poeder toegevoegd. Tussen de middag eet ik een salade en 's avonds eet ik gewoon met het gezin mee. Waar ik normaal zowel 's ochtends als 's middag een tussendoortje nam (fruit of een koek (evergreen of time out)), neem ik nu niets, of een paar druiven. De trek in snoep en koek is volledig verdwenen en geloof me.... ik hield daar enorm van! Door deze manier van eten (en vooral ook het meerdere keren per week hardlopen) gaat mijn gewicht langzaam, maar heel zeker weer naar beneden en zit ik nu alweer een halve kilo onder het laagste punt tijdens de kuur.

Het hardlopen vond ik in de eerste week na de kuur nog behoorlijk tegenvallen. Ik ben meteen weer het schema van Tiny gaan volgen, maar de conditie was nog niet terug, laat staan verbetert! Maar dan langzaam maar zeker merk ik verbeteringen, een lagere gemiddelde HF in mijn normale trainingstempo's (wel 10 BPM lager!) en vooral ook een veel sneller herstel na versnellingen. Afgelopen zondag liep ik weer eens een 10 kilometer wedstrijd, ik finishte in 52.07. Dit is weliswaar 1,5 minuut langzamer dan mijn PR, maar dat liep ik 1,5 jaar geleden voor mijn operatie en andere blessures (bovendien was ik toen ook nog eens 5 kilo lichter). Een race waar ik dus bijzonder tevreden mee ben.... ik weet zeker dat ik binnen een half jaar onder de 50 minuten kan duiken!