Thursday, September 29, 2011

Sportvasten, dag 7

05.30 ja helaas, ik was weer wakker, maar toch nog even een half uurtje ingedommeld.
06.45 meten = weten.... 64,8 kg, buik(je ;-)) 9o cm, en de billen blijven steken op 104 cm. Laatste vind ik raar, want zo op het oog lijkt het echt wel meer dan die ene centimeter verlies... oh well.... het gaat meer om het oog dan om de centimeters!
07.15 ontbijten met een kiwi en een appel, wat een heerlijkheid. Zorgt wel voor weer een drukker ochtendschema.
08.00 manlief een fijne (mini)vakantie gewenst en op naar werk. Halverwege de ochtend heb ik eigenlijk wel trek in iets... zou ik zo geconditioneerd zijn dat ik door een beetje fruit eten weer toe ben aan mijn tussendoortjes?
12.00 lunchen in de kantine. De collega's waarmee ik eet weten niet van mijn kuur. Collega 1 vraag of die salade wel genoeg is en al snel komt de vraag of ik het eet omdat het lekker is of voor dieet. Ik hou het op beide en heb geen zin de heren in te lichten. Oh en of die salade trouwens genoeg was.... bommetjevol!
14.30 Vertrek van kantoor, ik moet een presentatie geven op een themamiddag.
17.00 Presentatie verliep prima. Oud collega die me uitgenodigd had neemt me mee naar de borrel en komt al bijna met wijn aanzetten (ze kent me ;-)), maar die sla ik af. Ook de heerlijke hapjes sla ik met enigszins lede ogen af.
18.15 thuisgekomen verzamel ik de kinderen die met diverse buren mee naar huis zijn gekomen. Voor hen maak ik tosti's (geen aardappelen in huis) en ik eet een berg broccoli en een stukje kipfilet... vooral die kip was heerlijk.
21.30 Ik zit nog steeds met een halve bidon metabolic switch, hoewel er eigenlijk nauwelijks smaak aan zit gaat het me nu een beetje tegenstaan.

Al met al was het weer een prima dag, morgen mag ik weer wat meer eten. Oh ja en ook weer hardlopen! Sportvastencoach Esther vond het verstandig mijn spieren vandaag wat rust te geven. Kwam wel heel goed uit op deze dag.

Wednesday, September 28, 2011

Sportvasten, dag 6

Altijd 'leuk' reacties van mensen die je al lang niet gesproken of gezien hebt. Even in de herinnering.... hier staat een uitleg van wat ik doe en gelukkig kan ik reacties verwijderen (moet ik alleen nog even achter mijn hyves gebruikersnaam komen ;-)).

Ondanks de switch van gisteren ga ik toch nog door met een dag sapvasten, het gaat me allemaal zo gemakkelijk af!

06.00 wederom wakker.... #zucht
06.45 Opstaan, ik ben erg benieuwd naar de cijfers.... er is weer 3 ons vanaf, van mijn buik nog een centimeter, maar bij mijn billen zit er een centimeter bij.
08.00 Altijd weer wat haasten op de woensdagochtend als ik vroeg bij school moet zijn om mijn rol als verkeersbrigadier te vervullen. Snel Remco de klas in helpen en met mijn maatje aan de straat staan. Als ik naar huis fiets komt de lekkere lucht van de broodfabriek enorm hard binnen.... wat ruikt dat heerlijk.
09.00 Ook bij de Hoogvliet overal lekkere luchtjes; ik heb geen honger, maar inmiddels toch echt wel trek in iets.
10.00 Koffieochtend met moeders uit Tessa dr klas. De koek sla ik uiteraard af, maar het lijkt net of ze mijn naam roepen.
10.45 Fysiotherapie voor mijn kuit.... au, au, au... wat doet ie me weer pijn, met als resultaat een fijne blauwe plek. Het harde stuk is nu wel zo goed als weg, volgende week laatste keer.
11.30 Bij school gaat Remco met een vriendje mee naar huis en ook het buurmeisje wat ik mee zou nemen gaat ergens spelen.... altijd fijn dat gehaast om op tijd op school te zijn.
12.30 Lunch.... een glas sap en de pillen. Om toch even iets te eten neem ik een paar plakjes komkommer, dat smaakt enorm lekker!
15.30 Ik haal nog maar eens een kop koffie bij de voetbal.... niet dat ik er nu zo'n zin in heb, maar het is weer even iets anders dan water of de metabolic switch. Ik heb nu serieus zin om iets in mijn mond te stoppen, maar doe het niet. Thuisgekomen neem ik een slok appelsap, heerlijk!
17.00 Eten koken.... we eten bijtijds omdat Paul weer vroeg weg moet.
20.00 Voor het eerst deze kuur heb ik geen zin om te gaan hardlopen, het ging gisteren zo belabberd. Ik doe alleen in de wijk een rondje, want het is al behoorlijk donker. het lopen gaat een stuk beter dan gisteren, maar toch ga ik lekker terug naar huis als mijn rondje klaar is en maak de 30 minuten niet vol (22'35", 3.26Km, gem 6'56" min/km, HF 154).
22.00 Ik neem wat pistachenootjes.... en ze smaken heerlijk!!!
22.30 bloggen .... Ik heb geen idee waarom deze dag me zoveel zwaarder valt dan de eerdere dagen. Misschien omdat de noodzaak tot vasten er eigenlijk niet meer was (want switch al gemaakt). Ik ga lekker naar ben en kijk uit naar morgen als ik daadwerkelijk weer wat mag eten!


Tuesday, September 27, 2011

Sportvasten, dag 5


Jeetje, ik ben al op de helft en het zwaarste deel gehad.... maar laat ik gewoon bij vanmorgen beginnen.

05.30 Wakker! Dit begint wel een beetje irritant te worden, vanavond later gaan slapen.
06.45 Opstaan en meten. 65,4 (6 ons sinds gisteren, 2,3 kg sinds start), buik 92 cm (3cm sinds start), billen 103 (2cm sinds start). Het is prima, maar opzienbarend is het nog niet.
07.15 Die verse appelsap is een feestje. Bijzonder hoe je kan genieten van zo'n klein glaasje sap. Kinderen naar school brengen en door naar werk. Ik voel me prima, geen enkele duizeling, geen honger... het gevoel alsof ik de hele wereld aan kan.
09.00 Ook het werken gaat moeiteloos, spannende dag voor onze organisatie.
12.00 Lunch met een glaasje sinaasappelsap en de gebruikelijke pillen en daarna hardlopen. Dat ging nog moeizamer dan gisteren. In no time schiet mijn HF omhoog en ik moet al snel behoorlijk langzaam lopen om in de hartslagzone te blijven (29'50", 4.09K, HF gem 156, 7'.17" min/km).
15.15 Ik moet zo ontzettend nodig plassen, dat ik toch maar met mijn stripje naar het toilet ga. Het controlevakje kleurt meer roze dan gisteren, dat betekent volgens mij dat ik inderdaad geswitched ben.
16.00 Ik ga nog een test doen, het is nu drie uur na het hardlopen. Binnen enkele seconde kleurt het controlevakje dieppaars.
Ik heb eigenlijk geen flauw idee of dit nog wel van enig waarde is omdat ik immers al eerder geplast heb. Ik mail de foto naar Esther en wacht haar telefoontje af.
16.30 Telefoontje met Esther.... ze feliciteert me met de switch.... YESSSS.... inderdaad helemaal goed. We overleggen hoe we verder gaan. Omdat het afvallen nog niet heel erg spectaculair is en omdat ik me uitermate goed voel, besluit ik er nog een derde sapvastendag achteraan te doen. Ik ga wel iets meer sap nemen (3 keer 200 ml ipv 150 ml).
18.00 Avondeten. Ik kan nu ook gewoon aan tafel erbij zitten, zonder dat me dat veel doet.
23.30 Nog een blogje schrijven en dan naar bed... vanavond niet in slaap gevallen dus wie weet kan ik morgen wat langer blijven slapen.

Monday, September 26, 2011

Sportvasten, dag 4

Op de bank in slaap gevallen.... wil nog wel even wat opschrijven, wordt een korte vandaag...

06.00 ik merk een patroon, ik ben wakker. Geen honger, dus dat is fijn.
06.45 Opstaan en wegen en meten. Gewicht is 66 kilo, 0,7 minder dan gisteren, mooi! In de centimeters geen verschil met gisteren.
07.00 Het is de eerste sapvastendag, dat betekent dat er nog minder 'gegeten' wordt dan de dagen ervoor. Ik moet het doen met 150 ml appelsap. Het is niet veel, maar het is heerlijk. Met de pillen erachteraan vertrek ik naar werk, met de bidon die ik weer in de loop van de ochtend leeg moet drinken.
10.00 Het werken gaat prima, geen van de directe collega's weet van het sportvasten en dat vind ik eigenlijk wel best. Ik neem regelmatig een stuk kauwgom, want ik heb de indruk dat mijn adem niet meer helemaal fris is. Wel krijg ik nu last van een tintelende tong, dat voelt niet prettig.
12.00 Collega's halen me op voor de lunch, maar die sla ik (met hun) over. Ik neem de appelsap en ga hardlopen. Dat gaat eigenlijk best goed, al moet ik naar het einde toe wel erg langzaam lopen om binnen de HF zone te blijven (4,37 km, HF 157 gem, 6'47" min/km).
12.45 Ik mag direct na het hardlopen nog 1 keer plassen en dan mag ik 3 uur lang niet gaan. Die 3 uur later valt precies midden in een vergadering.
16.15 Met de urinetest naar het toilet, spannend, maar als ik de uitslag zie, realiseer ik me dat ik niet eens weet wat het betekent! Gelukkig is Esther snel met haar reactie op de foto die ik haar mail. Het roze derde vakje betekent dat ik de switch al zo goed als volledig gemaakt heb.... dat is snel! Morgen moet ik in ieder geval nog 1 sapvastendag doen, om alle glycogeen uit de spieren te lopen, voor daarna gaan we morgen overleggen.

17.15 Naar huis, met een beetje knorrende maag, gelukkig mag ik snel mijn avondeten ;-)
18.00 Het glas sinaasappelsap vult behoorlijk, ik kan er weer even tegenaan! Het valt me wel op dat ik het regelmatig ineens heel erg koud heb.
21.00 Ik heb best wel trek in wat zoutjes, maar slap voel ik me nog steeds niet en het kost me ook geen moeite niets te nemen. Als ik met een dekentje op de bank kruip duurt het niet lang voor ik in slaap gevallen ben.
23.30 Even bloggen en dan hoogste tijd in bed verder te slapen!

Sunday, September 25, 2011

Sportvasten, dag 3


06.00 *&^%#% ik ben al wakker en ook nog eens met een knorrende maag, mis ik toch die pistache nootjes die ik gisteravond nog had mogen nemen! Ik werk al mijn wordfeuds af, lees twitter en dan probeer ik toch nog even te slapen.
07.30 Slapen wil niet meer lukken, dan ga ik er maar uit. Hoopvol ga ik op de weegschaal staan, dat is een tegenvaller, slechts 100 gram ervan af sinds gisteren. 67,6 kg, buik 93, billen 105. En dus ook geen ene centimeter verloren. Ik was opgestaan met het plan meteen te gaan lopen, maar dat gaat hem niet worden. Ik ben een beetje wankel op de benen, licht in mijn hoofd.
08.00 Ik maak mijn ontbijt klaar *proest* en kruip naast Remco op de bank onder het dekentje. Een glas verse appelsap en sinaasappelsap... wat heerlijk smaakt dat! Uiteraard ook de gebruikelijke pillen:

10.00 Ik voel me wat beter en ga dozen uitpakken. Zo langzamerhand raakt de nieuwe keuken voller en voller. Ik blijf me wat tintelig voelen, vooral als ik een snelle of onverwachte beweging maak. Ik ben trouwens blij dat ik thuis ben, want als ik nog maar net bedenk dat ik naar het toilet moet, haal ik die nog maar net!
13.00 Tijd voor de lunch, bestaat net als het ontbijt uit een glas appelsap en een glas sinaasappelsap, maar nu slechts 3 in plaats van 4 pillen....


14.00 Tijd om te gaan hardlopen. Helaas laat de garmin geen enkel teken van leven zien. Op de gok ga ik dan maar zo lopen. Na 14 minuten, kijk ik op de iPhone hoever het naar huis is. Uiteindelijk loop ik 28 minuten met een gemiddelde snelheid van 6,24 min/km. Ik had de indruk dat mijn HF aan de hoge kant was, maar zeker weten doe ik het niet.
15.00 Lekker douchen en verder rommelen in huis
18.00 Paul maakt het eten voor de rest van het gezin. Ik breng het niet op om aan tafel te gaan zitten, het ruikt zo lekker! Op de bank drink ik mijn groentesap.... echt lekker is het niet, maar minder vies dan ik gedacht had (ik nam dit ipv tomatensap, dat vind ik echt niet lekker!)

Al met al was dit een prima dag. In de ochtend schrok ik wel van mijn duizeligheid, maar toen ik daar aan toegaf, was het met een uurtje ook weer over. Morgen mijn eerste echte vastendag en dan moet ik ook werken. Ben benieuwd hoe dat zal gaan. Afleiding is echt wel goed merk ik, dus maar flink ertegen aan!

Saturday, September 24, 2011

Sportvasten, dag 2

Ik zie een beetje op tegen dag 2.... dat schijnt een lastige dag te zijn.... uiteindelijk valt het me alles mee!

06.00 Het is een onrustige nacht geweest, ben al een paar keer wakker geweest, maar kijk nu pas voor het eerst op de telefoon hoe laat het is. Ik voel me prima, later val ik toch nog even in slaap.
07.30 Ik wordt nu echt wakker... ik blijf nog even liggen, mailen, beetje twitteren, wordfeud.
08.00 Tijd om op te staan.... benieuwd naar de cijfers: 66,7 kg, buikomvang 93, billen 105. Ik weet dat het vooral vocht zal zijn, maar ben toch blij. Ik voel me ook prima, geen enorme honger en ik kleed me eerst aan doe wat aan de was.
08.30 Ontbijt bestaat weer uit vier flinke pillen, een sinaasappel, een glas sap en een kiwi. Mijn bidon met halve liter vocht+ (supplement opgelost in water) gaat mee naar voetbal.
09.00 Op de fiets naar voetbal, Remco achterop. Met het fietsen zijn mijn bovenbenen wat zwaar, vooral als ik het viaduct op fiets. Met de bidon in mijn hand kijk ik naar de wedstrijd (3-6 winst!), zonder er veel over na te denken neem ik regelmatig slokjes.
10.00 Oeps, de bidon is leeg.... daar had ik 3 uur over moeten doen! Remco trapt zijn slipper kapot, dus we gaan nog even naar het dorp om iets nieuws voor hem te kopen, daar is nog net tijd voor, voordat de wedstrijd van Sander begint. Daar beginnen de tintelingen waarvoor Esther me waarschuwde als ik het supplement te snel op zou drinken. Het is aanwezig, maar niet vervelend. Ik kan me ook niet meer herinneren of het echt kwaad kan.
11.30 De wedstrijd start.... leuke pot met een mooie 9-1 winst.
13.00 Thuisgekomen snel aan het eten beginnen, ik begin trek te krijgen. Ik mag alleen wat roerbakgroente, maar het vult genoeg.
14.30 Boodschappen doen. Even goed kijken wat ik voor de kuur allemaal nodig hebben en dan wil de rest van het gezin natuurlijk ook normale maaltijden de komende dagen. Bij het winkelcentrum beland ik in de Multi Culti markt... heerlijke luchtjes plagen mij. De rest van de middag ben ik de keuken wat aan het inrichten en probeer ik de bidon wat langzamer leeg te drinken.
17.00 Het hardlopen gaat moeizaam, zware benen en ik loop uiteindelijk een stuk minder snel dan de vorige dag om binnen mijn hartslagzone te blijven (4,35K, 28"02', gem 6"26'/km, gem HF 157)
19.00 Voor het diner staat een heerlijke groentesoep op het programma. Dat komt mooi uit, want zaterdag is voor ons meestal soepdag. Voor mij geen stokbroodjes kruidenboter erbij en ook mis ik de gehaktballetjes in de soep, maar wederom zit ik goed vol. De bidon staat al klaar om de rest van de avond leeg te drinken.
22.00 De luikjes vallen tijdens de detective toch steeds een beetje dicht... snel naar boven om het blogje te schrijven. Tijdens het schrijven realiseer ik me dat ik de 50 gram pistache nootjes vanavond na het eten niet heb genomen! Lijkt me niet goed om dat alsnog te nemen....
22.51 Op verzenden drukken en snel naar bed....

Friday, September 23, 2011

Sportvasten

Vandaag begon ik met sportvasten.... nu zul je je afvragen 'wat is dat nu weer?'. Gelukkig kan ik daarvoor heel makkelijk een stukje tekst van Esther zelf gebruiken (zij plaatste dit op de blog van RunningRonald in reactie op een andere reactie), mijn sportvastencoach:

Sportvasten is geen dieet, dus zeker geen crash-dieet. Het is een korte trainingsprikkel van 10 dagen waarin een vast voedingsprotocol in combinatie met intensief sporten specifieke spiervezels (type 2a) geen suiker laat kiezen als brandstof maar vet. Dat is een proces wat fysiologisch te verklaren valt. Het maximale aantal van 3 sapvastendagen in combinatie met een compleet supplementenpakket zorgt ervoor dat het lichaam 1) goed voorzien wordt van vitaminen en mineralen en 2) juist niet de resultaten geeft van een crashdieet (namelijk verbranden van spieren, stressreactie van het lichaam ed).

Sportvasten leert het lichaam efficienter te laten omgaan met wat altijd voorradig is: vet. Sportvasten is zeker niet ongezond, wat een crashdieet wel is. De bloedsuikerspiegel wordt gestabiliseerd, cholesterol daalt, bloeddruk kan dalen en niet in de laatste plaats levert het een conditiewinst op.

Magische poeders bestaan, daar draait de hele afslankindustrie op. Magische poeders zul je niet in het sportvastenpakket aantreffen. Dat zijn hooggedoseerde multivitaminen en mineralen om het lichaam alles te geven wat het nodig heeft en het bevat aminozuren om spiermassa te beschermen, honger te onderdrukken en het lichaam te helpen vet te verbranden. Geen hocus pocus wat mij betreft.

Je hebt gelijk als je zegt dat een rondje hardlopen voor het ontbijt de vetverbranding stimuleert. Echter, als je dit gewend bent reageert je lichaam ook daar niet meer op. Sportvasten zorgt ervoor dat de vetverbranding een enorme boost krijgt en dit effect zet zich door na afloop van de kuur. Getuige de centimeters vetverlies van alle oud-deelnemers van sportvasten.

Onbekend maakt onbemind, de discussies over sportvasten worden op diverse sites heftig gevoerd, maar ik ben nog geen 1 sceptische reactie tegengekomen van iemand die sportvasten daadwerkelijk heeft geprobeerd. Bovendien -wetenschappelijk te verklaren of (nog) niet- er worden op sportief en gezondheidsgebied hele mooie resultaten behaald na een sportvastenkuur.

Nog meer informatie is te vinden op de site sportvasten.nl ....

Ik zal hier mijn ervaringen bijhouden, heb eigenlijk niet veel zin in negativiteit ... probeer het eerst zelf eens en dan kunnen we verder praten. Ik ben enthousiast geraakt na positieve berichten van gebruikers. Eerlijk is eerlijk, een belangrijk doel voor mij is het kwijtraken van een aantal (post operatieve) kilo's. Toen ik door mijn schouderoperatie van enorm veel sporten naar gedwongen niets doen ging, sloeg al snel de depressie toe, met de daarbij horende vreetbuien. Ik ben niet enorm te dik, maar die kilo's raak ik ondanks dat ik nu toch alweer flink sport niet kwijt. In plaats van 'niet te dik' wil ik weer 'slank' worden, ik denk dat sportvasten mij het zetje in de rug geeft.


Dag 1

05.00 De dag begint al vroeg. Ik kan niet meer slapen en lig een beetje te malen. OEPS, bedenk ik mij opeens, de urinetest die ik de avond ervoor had moeten doen was ik vergeten. Esther reageert al snel op mijn 'help'-tweet.... omdat ik geen vitamine C slik en mijn bloedsuikers dinsdag in orde waren, is het geen probleem.
07.00 Opstaan en de harde cijfers noteren: gewicht 67,7 kg; vetpercentage 20,9%, buikomvang 95 cm, omvang billen 105 cm.
07.30 Ontbijt met een handvol flinke pillen. Ik heb al bijna een halve liter water nodig om ze weg te krijgen. Dan volgt een sinaasappel en een appel.... die appel eet ik met moeite op, ik zit eigenlijk vol. Nog een glas vers sap en ik heb het gevoel dat ik geen hap meer kan eten, mooi!
09.30 In de loop van de ochtend drink ik een supplement, opgelost in 500 ml water
11.45 De stress slaat toe, ik moet Remco van school halen, dan staan mijn ouders vlak daarna op de stoep, er moet een bak sla weggewerkt worden, omkleden en om 13 uur moet ik op werk zijn. Het lukt allemaal, maar van even rustig zitten om te eten komt niet veel.
14.00 Ik ben de hele middag in touw om een bijeenkomst te leiden. Presentatie, discussie leiden, tijd in de gaten houden, belangrijke dingen noteren. Tussendoor neem ik steeds slokjes van het supplement, geen moment heb ik honger.
17.00 Met mijn gasten sta ik bij de borrel.... met een glas water. De wijn lonkt, maar dat doe ik uiteraard niet. Na afloop moet de zaal nog opgeruimd worden en ook de restanten van de borrel kunnen niet blijven staan. Ik vind het mooi geweest, wil nu snel naar huis!
18.15 Bij mijn ouders eet ik roerbakgroente met rijst, een hoeveelheid die ook meer dan genoeg is... wel mis ik een stukje kip!
19.00 Thuisgekomen eet ik de pistache nootjes en kleed ik me snel om om te gaan hardlopen. Een half uur hardlopen met HF tussen de 150 en 160. Daar zit ik al vrij snel en in de loop van het half uur moet ik steeds wat langzamer lopen om onder de 160 te blijven. Dat vind ik helemaal geen straf, want het is best pittig. Na iets meer dan een half uur ben ik thuis....
22.30 Dit stukje is klaar, mijn supplement van de avond is ook naar binnen, ik ga naar bed... morgenochtend weer vroeg op omdat Tessa vroeg moet voetballen. Al met al was dit een prima dag... op naar morgen!